IRB 2 voor scheidsrechters in Valkenswaard

In het weekend van 21/22 november werd er weer een Referee Level 2 opleiding verzorgd. Bij rugbyclub de Vets in Valkenswaard waren 12 (voornamelijk Brabantse) referees bijeen om zich verder te bekwamen in het begeleiden van rugbywedstrijden in Nederland.
De Level 2 opleiding is een 2 daagse opleiding voor referees die al level 1 hebben gedaan, actief fluiten in 2e, 3e en 4e klasse en jeugd en die zich verder willen ontwikkelen. Daarbij hebben bijna allemaal de ambitie om in hogere klassen te gaan fluiten.
Naast de theorie werden, er met behulp van video's, vele verschillende spelsituaties bekeken en bediscussieerd: wat zie je hier, hoe beoordeel je dat en wat is je beslissing. De breakdown, scrum, line out, voordeel-toepassing maar ook communicatie, management, fitness en veiligheid kwamen aan de orde.
In vervolg op deze 2 opleidingsdagen zullen de deelnemers hun eigen wedstrijden analyseren en daarover een logboek bijhouden. Ook dit draagt bij aan hun ontwikkeling en uiteindelijke kwalificatie voor het Referee Level 2 diploma.
De opleiding werd verzorgd door World Rugby Educator Dirk Heuff van de Rotterdamse Studenten Rugby Club.