Hoe word ik scheidsrechter?

1. Wat moet ik doen om scheidsrechter te worden?

Antwoord: Iedereen kan scheidsrechter worden en dat kan als eerste door een opleiding te volgen.

Scheidsrechter 1 dit is de opleiding tot grensrechter en is niet verplicht.
Scheidsrechter 2 is verplicht, als je meer in je mars hebt kun je ook Scheidsrechter 3 doen. En als het goed gaat doorgaan naar Scheidsrechter 4.

Voor meer info klik hier.

2. Moet ik lid zijn van de NRB om te kunnen fluiten?

Antwoord: Het is inderdaad verplicht om lid te zijn van de NRB om aan cursussen te kunnen deelnemen en te kunnen fluiten. Als je lid bent van een vereniging ben je ook lid van de NRB. Ben je nog geen lid van een vereniging dan kun je volstaan door ‘tientjes lid’ van je plaatselijke club te worden.

Voor meer info over de clubs in uw omgeving klik hier.

3. Wat kost een scheidsrechtersopleiding?
Voor meer info klik hier.

4. Welke kosten komen er nog bij?

Antwoord:De kosten bestaan uit de aanschaf van de scheidsrechter kleding en de eventuele clubcontributie.

5. Waar kan ik een scheidsrechterstenue kopen?

Antwoord: Er zijn meerdere leveranciers van deze kleding. De NRB heeft zich verbonden aan Samurai. Ook andere sportzaken kunnen deze kleding leveren.

6. Ontvangt een scheidsrechter een vergoeding?

Antwoord: De NRB geeft een reiskostenvergoeding aan de door hen ingedeeld scheidsrechters. De declaratieformulier kunt u hier downloaden

7. Bij wie moet ik mij aanmelden?

Antwoord: De Ereklasse, 1e en 2e klassen wordt door de NRB ingedeeld. Je wordt ingedeeld naar je eigen opgave van beschikbaarheid. Voor meer informatie neem contact op met de competitieleider .
De overige klassen worden op district/club niveau ingedeeld.

8. Moet ik iedere week fluiten/beschikbaar zijn?

Antwoord: Het is niet nodig om iedere week beschikbaar te zijn. Wel is het van belang dat je heel duidelijk je beschikbaarheid aan de competitieleider doorgeeft. Hierdoor kan de competitieleider een correcte planning maken.

9. Waar kan ik informatie over de spelregels vinden?

De International Rugby Board (IRB) heeft spelregels voor de senioren, Onder 19 en Sevens gemaakt. De spelregels (in het Nederlands) kunt u hier vinden. Je kunt de verschillende spelregels downloaden, video’s bekijken en een spelregel test doen.

Specifieke afwijkingen binnen de Nederlandse competities zijn in het opgenomen (Voorschrift Wedstrijdwezen Senioren 2011-2012). Vooral met betrekking tot jeugd wedstrijden zijn er aanpassingen gemaakt (Voorschrift Wedstrijdwezen Jeugd 2011-2012) en het is van groot belang om je ervan op de hoogte te stellen voordat je naar een wedstrijd toegaat.

10. Waar kan ik meer algemene informatie over het spel vinden?